Ako želite brojati ćelije u Excelu, koristit ćete jednu od varijanti funkcije COUNT, ovisno o tome što i kako trebate brojati. U ovom tekstu smo pokazali kako brojati ćelije koje nisu prazne, kako brojati samo numeričke vrijednosti i kako brojati prazne ćelije u Excelu.

Kako koristiti funkciju COUNT u Excelu?  Brojanje ćelija u Excelu

 

Kako brojati ćelije koje nisu prazne u Excelu?

Ako želite brojati samo one ćelije u Excelu koje nisu prazne, tj. oni koji sadrže bilo koju vrijednost (bilo numeričku vrijednost, tekst ili formulu) koriste funkciju COUNTA u Excelu.

Sintaksa ove funkcije je:

=COUNTA(vrijednost1;[vrijednost2...255];...)

Gdje je "vrijednost1" obavezan argument i predstavlja raspon ćelija u kojima želite da se izvrši brojanje. "vrijednost2...255" nije obavezna, ovo su dodatni rasponi u kojima želite računati, ako je potrebno dodati različite raspone.

Bilješke:

* Ova funkcija broji sve vrijednosti, dakle broji i logičke vrijednosti, pa može nastati problem ako ćelija sadrži IF formulu čiji je rezultat prazna ćelija (npr. =if(C2<100;"";C2)

* Ako se pojavi pogreška u ćeliji, u rasponu koji se broji, COUNTA će prebrojati i tu ćeliju jer nije prazna - pogledajte što znače pogreške u Excelu

 Funkcija za brojanje u excel-u count