Kako razdvojiti ime i prezime u excelu, da budu u posebnim stupcima?

U ovom tutorialu objasnit ću dva načina odvajanja imena i prezimena u excelu, tako da jedan stupac sadrži ime, a drugi stupac prezime. 

Ako imate popis s imenom i prezimenom u jednom stupcu, a želite imati dva stupca, jedan za ime, a drugi za prezime, ne morate to ručno upisivati, već to možete odvojiti svoju kolumnu u samo nekoliko koraka. 


Kako razdvojiti ime i prezime u Excelu uz pomoć formule? 

Prvi način da se stupac koji sadrži ime i prezime odvoji u dva odvojena stupca je korištenje formula. 

1. U stupac "ime" unesite sljedeću formulu, zatim povucite formulu u druge retke

=LEFT(A2;FIND(" ";A2;1)-1)

* Napomena: gdje je A2 ćelija u kojoj se nalazi kombinirano ime i prezime, ako ga imate u drugoj ćeliji, zamijenite A2 tom ćelijom

2. Sada u stupac "prezime" unesite ovu formulu,

=RIGHT(A2;LEN(A2)-FIND(" ";A2;1))

zatim povucite formulu u druge retke.

*Napomena: U Excelu ćete koristiti , ili ; ovisi o postavkama formata u Regiji i jeziku, ali svakako, kada počnete upisivati ​​formulu bit će vam prikazano što koristiti

Sada imate dva stupca u kojima je posebno ime, posebno prezime, ali ti stupci su povezani formulom s prvim stupcem gdje se nalazi kombinirano ime i prezime, pa ako izbrišete taj prvi stupac, formula će biti poremećen, pa ako želite obrisati prvi stupac prvo odaberite stupce s imenom i prezimenom, kopirajte te stupce, a zatim tamo kliknite desnim klikom (ovaj put ne CTRL + P) - zaustavite se na ZAPIJELI...zatim odaberite Mogućnosti lijepljenja - ( 123) Vrijednosti.

Kako razdvojiti ime i prezime u Excelu pomoću opcije "Text to Column"?

Drugi način za odvajanje imena i prezimena u dva odvojena stupca je korištenje opcije Text to Column. Najprije označimo stupac u kojem se nalaze ime i prezime, a koji želimo podijeliti u dva odvojena stupca, zatim pronađemo opciju Data - Data Tools - Text to Columns.